Mostly Asked EKT Questions For Mechanical (Engineering Knowledge Test)

Mostly Asked EKT Questions For Mechanical (Engineering Knowledge Test)

Question 1: A bag contains 2 red, green and blue 3 2 balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn is blue?

(A) 21/10
(B) 11/21

(C) 7/2

(D) 07/05

Respond to)

Question 2: The gear ratio in the case of an inclined plane inclined at an angle θ to the horizontal and the weight is pulled up the inclined plane is the vertical stress

(A) θ sin

(B) cos θ

(C) θ

(D) θ wine

Respond to)

Question 3: The ability whereby a measuring device can detect small differences in the quantity measured by the same, it is called the

(A) Damping

(B) Sensitivity

(C) Precision

(D) None of the above

Answer: (b)

Question 4: The filters are used to convert

(A) Type continuous signal to a pure DC signal

(B) the pure DC signal into a pulsed DC signal

(C) into a pure pulsating DC AC signal

alternating current signal into a pure signal pulse current (d)

Answer (a)

Question 5: If the circumference of a circle is divided into 360 congruent (equal in length) parts, the angle formed by a party in the center of the circle is called.

(one minute

(B) Degree

(C) Radian

(D) Angle

Answer: (b)

Question 6: A hall is 15 m long and 12 m wide. If the sum of the floor and ceiling surfaces is equal to the sum of the four wall surfaces, the volume of the room is:

(A) 720

(B) 900

(C) 1200

(D) 1,800

Answer: (c)

Question 7: If log 2 = 0.3010 log 3 = 0.4771, the value of 512 is log5:

(A) 2.967

(B) 2870

(C) 3876

(D) 3,912

Answer: (c)

Question 8: atomic number of an atom is determined by the number of:

(A) Proton

(B) less protons Neutrons

(C) Electron

(D) Neutrons

Respond to)

Question 9: The current flows in a circuit when

(A) a switch opens

(B) A switch is closed

(C) The switch is open or closed

(D) No voltage

Answer: (b)

Question 10: A resistor is connected to a source of 50 V. What is the current in the resistance, if the color code is red, orange, orange, silver?

(A) 2 mA

(B) 2.2 mA

(C) 214 mA

(D) 21.4 mA

Answer: (b)

iaf1

Q11: The voltage induced in a coil of 250 towers located in a magnetic field that is changing at a speed of 8 Wb / s

(A) 1000 V

(B) 2000 V

(C) 31.25 V

(D) 3.125 V

Answer: (b)

Question 12: With RL integrator, when the positive front,

(A) All voltage across the entrant resistance

(B) Any voltage entering the inductance

(C) 63 percent of the input voltage across the resistor is

(D) 63 percent of the input voltage through the inductor is

Answer: (b)

Question 13: In a statement to the generator, all of the phase voltages

(To zero

(B) amplitude equal

(C) a third of the total

(D) a sixth of the total

Answer: (b)

Question 14: buzzer, in principle, is a bell

(A) With the hammer

(B) With gong

(C) Both the hammer and gong

(D) Without hammer and gong

Answer: (d)

Question 15: If the induction motor is a direct switching then develop

(A) 1.5 times its full load torque

(B) from 1.5 to 2.5 times its full load torque

(C) of 2.5 times its full load torque

(D) 1.5 to 5 times its full load torque

Answer: (b)

Q16: Ionization calibrate an instrument used to measure

(A) Very Low Pressure

(B) the average pressure

(C) High pressure

(D) Very high pressure

Respond to)

Question 17: What is the aim of bed in underground cables?

(A) To avoid leakage currents.

(B) To protect against corrosion sheath.

(C) To protect the mechanical injury of the sheath because of the armor.

(D) two (b) and (c)

Answer: (d)

Question 18: What is the heat generation source in the son?

(A) loss of copper in the conductor

(B) the dielectric losses in the cable insulation

(C) Losses on metal coatings and shielding

(D) All of these

Answer: (d)

Question 19: The materials commonly used for high-voltage insulation is

(A) the oil-paper insulation

(B) a polyester resin

(C) Ceramic

(D) PVC

Respond to)

Question 20: The fundamental difference between the square wave and the pulse generator is its

(A) the waveform

(B) Working cycles

(C) Frequency Range

(D) Cost

Answer: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *